Cea de-a doua jumatate a secolului XX este considerata, pe drept, una dintre cele mai importante perioade in dezvoltarea vinificatiei Republicii noastre. Anume la inceputul anilor 50, dupa declinul pertinent rezultat in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, in Moldova incepe avantul ramurei de vinificatie, fiind de o insemnatate exclusiva pentru economia nationala.
Dar, in pofida cresterii spectaculoase a capacitatilor vinificatiei primare, organizarea rationala a procesului tehnologic era impiedicata de lipsa acuta a unor incaperi special utilate pentru pastrarea, prelucrarea si maturarea vinurilor. O parte esentiala din materialele vinicole se pastra sub cerul liber, ceea ce evident influenta negativ calitatea productiei si genera mari pierderi. Astfel apare ideea de a folosi in calitate de depozite de vinuri galeriile de mina din care se extragea piatra pentru constructie, ceea ce si duce la fondarea, in 1952, a Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. Vinurile produse la Cricova se dovedesc a fi mai calitative, mai fine si mai rezistente la turbiditate. Curand Filiala Institutului Magaraci isi transfera aici toate experimentele si cercetarile stiintifice.
La 30 iulie 1980 are loc punerea in functiune a fabricii de producere a vinurilor spumante in baza galeriilor de la Cricova. Proiectul este realizat cu mare succes.
Destramarea in anul 1991 a U.R.S.S. a dus la distrugerea relatiilor economice constituite timp de decenii cu intreprinderile altor regiuni ale Uniunii Sovietice. Conducerea Combinatului, in comun cu specialistii, cautau continuu metode de depasire a situatiei create. Politica adoptata in vederea constructiei si amenajarii continue a complexului a indreptatit toate asteptarile.
In prezent se poate constata o tendinta ferma de sporire a volumului de productie fabricata, crescind constant si numarul medaliilor si diplomelor internationale acordate vinurilor de “Cricova”. In anul 2002 Combinatului de vinuri “Cricova”, pentru contributia sa la dezvoltarea economiei nationale, ii este decernat Ordinul Republicii si, ulterior, prin decretul prezidential, Combinatul este declarat “obiect al patrimoniului cultural-national “.
Conducerea si salariatii Combinatului privesc in viitor cu optimism. E cert ca faima C.V. „Cricova” S.A. este rodul profesionismului si, mai cu seama, a dragostei lor pentru vita de vie. In egala masura merita admiratie eminentii fondatori ai minunatei „Crame” din Moldova, precum si actualii slujitori devotati ai lui Bacchus, pe care ii asteapta inca multe realizari frumoase. Iar aceasta inseamna ca istoria Combinatului Cricova continua …
Sursa: www.cricova.md
Adauga un comentariu