In ciuda tuturor greutatilor cu care s-au confruntat in ultimul timp producatorii vinicoli din Moldova, S.A. „CRICOVA”, detinatoarea primului Premiu Mare al presedintelui Republicii Moldova, a venit si la cea de-a cincea editie a sarbatorii “Ziua Nationala a Vinului” cu succese remarcabile, izbutind, in mare masura, sa-si realizeze planurile de vanzari preconizate pentru prima jumatate a anului 2006. Un argument in acest sens este si faptul ca SA „Cricova” a avut onoarea sa deschida Alaiul vinificatorilor, prezentand un program artistic de exceptie, avand in calitate de invitati formatia etno-pop „Hora”.
Eforturile combinatului si in acest an s-au soldat cu mari succese. Astfel participand la concursurile organizate in cadrul sarbatorii, „Cricova” s-a invrednicit de diferite premii si diplome, printre acestea pot fi mentionate Medalia de aur pentru cea mai buna prezentare la sarbatoarea „Ziua Nationala a Vinului”, editia 2006, si Diploma de gradul I la concursul „Performante la fabricarea si exportul productiei vinicole”, capitolul „Spumant clasic si natural”.
Referindu-se la realizarile combinatului, Valentin Bodiul, directorul general al S.A. “Cricova”, a mentionat ca si in acest an conducerea intreprinderii a depus eforturi pentru a promova imaginea Moldovei in lume ca tara cu traditii vinicole. In situatia creata, combinatul a continuat insistent sa penetreze piete noi de desfacere – China, Statele Unite ale Americii, Japonia, Polonia, Cehia, Romania. S-a marit esential volumul de vanzari in Marea Britanie, Irlanda s.a. „Cricova” la moment este producatorul vinicol cu cea mai mare geografie de export din tara, produsele careia sunt prezentate in circa 30 de tari ale lumii. Pina la sfarsitul anului intreprinderea preconizeaza sa vanda peste 6,5 milioane de sticle.
Vinurile si spumantul de la „Cricova”, de-a lungul anilor, au castigat cu mai mult de 80 de premii si medalii la diverse concursuri internationale. In acest palmares mai poate fi inscris si cea mai inalta decoratie de stat „Ordinul Republicii”. Recent, la concursul international de vinuri, coniacuri si spumante „Grifonul de Aur 2006” de la Ialta, vinurilor cricovene le-au fost decernate „Cupa Super Grand Prix”, trei medalii de aur si una de argint.
Combinatul de Vinuri „Cricova” a fost conceput din start ca un producator de vinuri de calitate superioara, de elita, care sa corespunda standardelor si tehnologiilor clasice europene. E imbucurator faptul ca astazi aceste valori se inscriu intr-o gama larga de vinuri delicioase pe care le pot savura atat consumatorii din tara noastra, cat si de peste hotarele ei.
Gama de produse vinicole oferite de „Cricova” cuprinde: vinuri de calitate superioara seci din seria originala exclusiva „Cricova Prestige Collection”; vinuri de colectie; vinuri ordinare in ambalaj usor transportabil „bag-in-box” (seci, demiseci, demidulci); vinuri spumante clasice albe si rosii - „Metoda Champenoise” (brut, sec, demisec, dulce); vinuri perlante albe si roze („Cricova Frizant”); vinuri spumante clasice de colectie din seria VIP („Cricova Cristal” de 1l si 3l; spumant clasic in sticle exclusive – de 3l si 6l; cadouri-seturi cu pahare gravate cu logotip s.a.)
Unul dintre cele mai remarcabile produse, cu care, de fapt, si se asociaza numele „Cricova” este spumantul clasic, produs in conformitate cu tehnologia franceza “Champenoise”, cu maturarea in sticla de cel putin trei ani, din struguri de calitate superioara de soiuri europene clasice albe Pinot si Chardonnay, recoltati pe plantatiile din partea centrala a Moldovei. Vinul are culoare limpede, galben-pai si buchet floral compus, perfect echilibrat, cu nuante usoare de floarea-soarelui, care anticipa gustul sau proaspat, palpitant si expresiv.
Pe langa succesele obtinute la diversificarea gamei de produse vinicole, oferite consumatorilor, un pas important in activitatea intreprinderii il constituie investitiile in sectoarele agricole „Criuleni” si „Lucesti”, unde in 2005 au fost plantate 60 ha de vita-de-vie, iar in 2006 - 100 ha. Pina la momentul actual, pe sectoarele agricole Lucesti, Criuleni si Cricova, au fost plantate circa 400 ha de vita–de–vie, valoarea investitiilor in agricultura constituind peste 27 mln lei.
Se fac investitii mari si in reconstructia renumitului complex turistic subteran – „Beciurile Cricova”, declarat „Obiectiv al patrimoniului cultural-national” unde va fi concentrata toata frumusetea si bogatia acestui meleag ce va incinta sufletele tuturor oaspetilor. Remarcabil e si faptul ca beciurile adapostesc exponate unicale, cum ar fi „Ierusalim de Pasti”, vinul „Jan Becher” (recolta anului 1902) si alte 158 de marci, adunate din cele mai renumite tari vinicole din lume.
Sursa: Moldova Suverana
Adauga un comentariu